Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da zaman zaman diyabet hastalığı baş gösterebilmektedir. Bugün ülkemizde 18 yaş altı 30 bin çocuk diyabetli bulunmaktadır. Sağlıklı Yaşam Danışmanı Neslihan Sipahi konu hakkında bilgiler verdi.
Çocuklarda Diyabet Hastalığı Nedenleri
Önceleri çoğunlukla yetişkinlerde görülen diyabet hastalığı, günümüzde çocuklarda da sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Diyabet hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, bu hastalıktan muzdarip kişilerin ömürleri boyunca ilaç kullanması kesinlikle şarttır. Bu sebeple de küçük yaşta başlayan diyabet hastalığı, çocuklar için oldukça ürkünç ve yorucu olabilmektedir.
Çocuklarda diyabet hastalığı neden olur sorusunun cevabı ise iki yönlüdür. Diyabet hastalığı, yaşlılık, gebelikte oluşan problemler veya düzensiz yaşamdan kaynaklanabildiği gibi aynı zamanda kalıtımsal bir hastalık olarak da karşımıza çıkmaktadır. Tip 1 diyabet hastaları, genel olarak genetik açıdan bu hastalığı miras almış kişilerdir. Bu sebeple de çocuğunuzun diyabet hastası olmasının sebebinin bu durum olması da olasıdır. Sizde veya eşinizde ya da ailelerinizde bulunan diyabet hastalığı, küçük yaşta çocuğunuzda tetiklenmiş olabilir.
İkinci bir ihtimal ise çocukta bulunan düzensiz yaşam şeklidir. Çocuğunuzun temiz havaya, egzersize ve doğru bir beslenme planına ihtiyacı vardır. Bu düzenli bir yaşam için olduğu kadar diyabet hastalığı ve diğer hastalıklardan korunmak için de ihtiyacı vardır. Düzensiz bir yaşam şekli, çocuğunuzda Tip 2 diyabeti tetikleyebilecektir.
Çocuklarda Diyabet Hastalığı Belirtileri
Çocuklarda diyabet hastalığı belirtileri çeşitli şekillerde görülebilmektedir. Genel olarak hepsinin sebebi ise, kandaki diyabet dengesini düzenleyen insülin hormonunda ortaya çıkan bozukluklardır. Çocuklarda diyabet belirtilerini sıralamak gerekirse;
- Sık tuvalete çıkma
- Geceleri tuvaletini tutamayıp yatağını ıslatma
- Ağız kuruluğu
- Aşırı su isteği
- Doyma hissinin azalması
- Yorgunluk
- Bulanık görme
- Ani kilo kaybı
- Sinir ve stres
- Depresyon listede yer alacaktır.
Tüm bu belirtileri gösteren çocuğunuzu en yakın tarihte bir hekime götürmenizde fayda var. Çocuklarınızın semptomlarını iyi izlemeli ve şikayetlerini dikkate almalısınız. Erken tanı ve tedaviye başlanması her hastalıkta olduğu gibi diyabet hastalığında da oldukça büyük önem taşımaktadır.